Goed geholpen, snel geregeld

Verantwoordelijkheid betaling na overlijden

Na overlijden is de erfgenaam/erfgenamen verantwoordelijk voor het betalen van de gemeentebelasting. Wij voegen ‘erven’ toe aan de naam bij de adressering en aanhef van de (digitale) post. In het geval van de eigendomsbelasting blijft dit zo totdat – op basis van een de door de notaris opgestelde verklaring van erfrecht- de tenaamstelling van het eigendom wordt gewijzigd in het Kadaster. Zodra het Kadaster de tenaamstelling heeft aangepast, wijzigen wij de naam op de biljetten/post. Dit gaat automatisch.

Onderstaande situaties kunnen zich voordoen bij overlijden van een partner/medebewoner of familielid:

U bent erfgenaam en accepteert de erfenis 
Bent u erfgenaam en accepteert u de erfenis, dan is onderstaande van belang:

  • Bent u de enige erfgenaam? Dan bent u aansprakelijk voor betaling van het volledige bedrag.
  • Zijn er meerdere erfgenamen? Dan bent u aansprakelijk voor uw erfdeel. Het verschuldigde bedrag wordt verdeeld over het aantal erfgenamen dat de erfenis aanvaardt.

U bent erfgenaam, maar u accepteert de erfenis niet
Mogelijk accepteert u de erfenis van de overledene niet. Deze keus legt de notaris vast in een ‘akte van verwerping’. U kunt een kopie van deze akte via e-mail of post naar ons toesturen. Daarna ontvangt u geen berichten meer van ons. Op de contactpagina vindt u onze gegevens.

U bent erfgenaam en u accepteert de erfenis onder voorwaarden (beneficiair)
Mogelijk heeft u de erfenis onder voorrecht van boedelbeschrijving (een beschrijving van bezittingen) geaccepteerd. U bent dan wel erfgenaam, maar draait niet op voor eventuele schulden die u moet betalen uit eigen vermogen. In dat geval wordt er een (notariële) boedelbeschrijving gemaakt. U kunt een kopie van deze boedelbeschrijving via e-mail of post naar ons toesturen. Daarna ontvangt u geen berichten meer van ons. Blijkt uit de boedelbeschrijving dat er wel tegoeden zijn, dan nemen wij contact met u op. Op de contactpagina vindt u onze gegevens.

Wij begrijpen dat bovenstaande informatie ingewikkeld is en dat u mogelijk nog vragen heeft. Bel ons gerust met uw vragen. Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 08:30 tot 17:00 uur en vrijdag van 08:30 tot 12:30 uur. U kunt ook mailen naar info@tribuut.nl.