Goed geholpen, snel geregeld

Gebruiksoppervlakte

In de Wet WOZ (waardering onroerende zaken) heeft een wijziging plaatsgevonden. Besloten is om woningen landelijk hetzelfde te taxeren. Hiervoor wordt de gebruiksoppervlakte als basis gebruikt.

Wat is er veranderd?

Vanaf 2022 wordt de gebruiksoppervlakte als meetmethode (m2) de basis. Wij hebben door middel van een onderzoek voor alle woningen in uw gemeente de gebruiksoppervlakte(n) berekend. Vóór 2022 was de inhoud (m3) van uw woning de basis voor de WOZ-waarde.

Door de nieuwe meetmethode kan de waarde van uw woning anders zijn. Met het doorvoeren van de nieuwe methode zijn namelijk zoveel mogelijk kenmerken van woningen gecontroleerd. Denk bijvoorbeeld aan de aanwezigheid van aan- en bijgebouwen. Maar ook aan het bouwjaar, de ligging, de kwaliteit en de staat van onderhoud. 

De gebruiksoppervlakte, maar ook andere kenmerken van uw woning vindt u in het taxatieverslag. Het inzien van de gebruiksoppervlakte is afhankelijk van de gemeente waarin uw woning is gelegen.

  • U woont in de gemeente Epe, Lochem, Voorst of Zutphen
    Dan is deze verandering met de laatste beschikking al doorgevoerd. De gebruiksoppervlakte in het taxatieverslag is vanaf 2021 in te zien.
     
  • U woont in de gemeente Apeldoorn
    Vanaf 2022 is de gebruiksoppervlakte de basis voor de WOZ-waarde of de beschikking. In februari 2022 wordt de nieuwe WOZ-waarde bekend gemaakt en kunt u de gebruiksoppervlakte in het taxatieverslag van 2022 bekijken.
     

Wilt u meer weten over de gebruiksoppervlakte van uw woning of de meetinstructie downloaden? Kijk dan op www.waarderingskamer.nl en zoek op ‘meetinstructie’.